Ωτοπλαστική

Αισθητική χειρουργική επέμβαση στα αυτιά, ή γνωστή ωτοπλαστική, είναι μια αισθητική διαδικασία που μεταβάλλει το μέγεθος, τη θέση, ή την αναλογία των αυτιών. Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις αλλαγές που επιθυμείτε και το υπάρχον πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση προσδίδει αυτοπεποίθηση ειδικά σε παιδιά και εφήβους. Το πρόβλημα μπορεί να έγκειται στα λεγόμενα αφεστώτα ώτα ή «πεταχτά αυτιά», ή στα υπερμεγέθη αυτιά. Και οι τρεις αυτές περιπτώσεις είναι αναστρέψιμες με την επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Είμαι ιδανικός υποψήφιος για ωτοπλαστική;

Οι παρακάτω είναι μερικοί συνήθεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο για την ωτοπλαστική χειρουργική επέμβαση:

  • Αν η ανάπτυξη των αυτιών σας έχει ολοκληρωθεί, το οποίο συνήθως συμβαίνει γύρω στην ηλικία των έξι, τότε και παιδιά αποτελούν τους πιο συνηθισμένους ασθενείς για αυτή την επέμβαση
  • Η ωτοπλαστική είναι ιδανική όταν καλείται να διορθώσει και να μειώσει την προβολή από τα προεξέχοντα αυτιά (μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ενήλικες όσο και παιδιά)
  • Αν υπάρχει δυσαναλογία ως προς το μέγεθος ή δυσαρμονία

Αν είστε σε καλή υγεία, έχετε θετική στάση και ρεαλιστικές προσδοκίες, είστε πιθανά ένα καλός υποψήφιος για την επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Πώς γίνεται η επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Στα παιδιά, ο χόνδρος είναι αρκετά μαλακός ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία περιγράμματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Οι ενήλικες, ωστόσο, έχουν σκληρότερο χόνδρο, και η διαδικασία πρέπει να διεξάγεται από την αφαίρεση ή επανατοποθέτηση του χόνδρου μετά από μία μικρή τομή στο αυτί.

Ανάλογα με την ανατομία σας και τις επιθυμητές αλλαγές, ο Δρ Κωνσταντόγλου μπορεί να κάνει μια τομή που να κρύβεται μέσα ή πίσω από το αυτί. Οι χόνδροι και οι μαλακοί ιστοί που ωθούν τα ώτα στην έντονη προβολή (πεταχτά αυτιά) θα αφαιρεθούν. Οι πτυχώσεις που εκλείπουν από το αυτί, μπορούν να αναδημιουργηθούν από τη διαμόρφωση του χόνδρου συνήθως με μόνιμα ράμματα. Μερικές φορές απαιτείται ένας συνδυασμός χειρουργικών τεχνικών για να αποκτήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ωτοπλαστική διαρκεί από 45’ έως και 90’ λεπτά ανάλογα με την πολυπλοκότητα. Χαρακτηρίζεται ως ανώδυνη επέμβαση λόγω της γενικής αναισθησίας ή της τοπικής αναισθησίας στη βάση του λοβίου του αυτιού όπου διέρχεται το μείζων ωτιαίο νεύρο. Κατά την μετεγχειρητική περίοδο οι ασθενείς περιγράφουν συνήθως μια μέτρια ενόχληση η οποία όμως αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα. Σε περίπου 7 μέρες αφαιρούνται τα ράμματα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς κανένα πρόβλημα από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και όσο περνούν οι ημέρες, η αίσθηση και η εικόνα των αυτιών αποκαθίστανται 100%.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

“Ο γιατρός είναι εκπληκτικός επιστήμονας. Δεν έκανα εγώ χειρουργείο αλλά η κόρη μου 10 ετών. Σαν μητέρα χαίρομαι που έκανα μια επιλογή ζωής για το παιδί μου και ειδικά στον συγκεκριμένο γιατρό.”

 

Αθανασία, 39 ετών