Αποκατάσταση μαστού

Η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή αφορά ουσιαστικά την ανακατασκευή του μαστού που περιλαμβάνει μια ποικιλία από διαδικασίες που εκτελούνται για να αποκατασταθεί η μορφή και το σχήμα του μαστού. Παράγοντες όπως η ανατομία, οι αισθητικοί σας στόχοι ή η ανάγκη για οποιαδήποτε μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία θα καθορίσει τις επιλογές σας. Συζητώντας με τον Δρ Κωνσταντόγλου για την μαστεκτομή και την αποκατάσταση είναι θέμα ζωτικής σημασίας, επειδή η προτεινόμενη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις επιλογές και τα αποτελέσματα κάθε είδους αποκατάσταση του μαστού.

Πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο  Αποκατάσταση Μαστού;

  • Αν νομίζετε ότι η ανασυγκρότηση θα σας δώσει μια αίσθηση της ψυχολογικής ευημερίας ή ένα αίσθημα «ολότητας»,
  • Για να σας βοηθήσει η αποκατάσταση συναισθηματικά ως προς την θηλυκότητα και την εμπιστοσύνη στην εμφάνισή σας.
  • Για να βελτιωθεί η συμμετρία, αν μόνο ένα από τα στήθη σας έχει επηρεαστεί.

Κατά την κλινική εξέταση θα συζητήσετε με τον Δρ Κωνσταντόγλου με ειλικρίνεια και άνεση όλες τις εκδοχές της αποκατάστασης μαστού. Μετά την αποκατάσταση δεν θα χρειάζεστε ειδικούς στηθόδεσμους για να καλύψετε την φθορά ενώ αποτελεί και έναν τρόπο να εξαλειφθούν τυχόν υπενθυμίσεις από την μαστεκτομή και την αρνητική και ψυχοφθόρα εμπειρία του καρκίνου. Σίγουρα θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να αποκτήσετε εμπιστοσύνη ξανά στην σεξουαλικότητά σας. Σαφώς υπάρχουν και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν. Η ανάπλαση του μαστού περιλαμβάνει επιπλέον χειρουργική επέμβαση, ιατρικά ραντεβού και ενδεχομένως πρόσθετα έξοδα ενώ η αίσθηση του στήθους σας θα είναι διαφορετική μετά την αποκατάσταση.

Είστε ιδανική υποψήφια για αποκατάσταση μαστού;

Είμαι ένας καλός υποψήφιος για την αποκατάσταση του μαστού;

Οι παρακάτω είναι μερικοί συνήθεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να προβείτε σε αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή:

  • Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν δεν είστε υπέρβαρη.
  • Δεν πρέπει να έχετε κυκλοφορικά προβλήματα ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως  υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσο. Ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σκληρόδερμα, αυξάνουν τον κίνδυνο τραύματος και των προβλημάτων επούλωσης ή λοιμώξεις. Επίσης, οι διαταραχές πήξεως μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους για την αποκατάσταση του μαστού.
  • Το κάπνισμα επηρεάζει την ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μετά την επέμβαση και να καθυστερήσει την επούλωση.
  • Η Ακτινοθεραπεία επηρεάζει σημαντικά το χρόνο και ακόμη και το είδος της αποκατάστασης του μαστού. Καθυστερεί την επούλωση των πληγών και μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο δέρμα.
  • Η αποκατάσταση μπορεί να καθυστερήσει για μήνες μετά την ακτινοβολία ενώ  μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση του δικού σας ιστού για να αντικαταστήσει κάποιο προσβεβλημένο δέρμα.
  • Η χημειοθεραπεία μετά από μαστεκτομή μπορεί επίσης να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της επέμβασης.
  • Προηγούμενες χειρουργικό ιστορικό, ιατρικό ιστορικό και συνυπάρχουσες ασθένειες είναι παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι κατάλληλη για εσάς.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή;

Στην αρχική διαδικασία, ο Δρ Κωνσταντόγλου εισάγει ένα expander (διαστολέας ιστών) κάτω από το δέρμα και τους μύες του στήθους. Το expander είναι ένα τροποποιημένο εμφύτευμα στο οποίου πραγματοποιούνται συνεχείς ενέσεις φυσιολογικού ορού με επισκέψεις στο ιατρείο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο ιατρείο πάνω από δύο έως έξι μήνες, το δέρμα διατείνεται με σκοπό να δημιουργηθεί η περίσσεια εκείνη δέρματος που θα επιτρέψει την μόνιμη πια τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης.

Στο επόμενο στάδιο, θα υποβληθεί η ασθενής  σε χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της οποίας το expander αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα μαλακότερο εμφύτευμα στήθους .

Με ένα ένθεμα σιλικόνης, το μέγεθος του στήθους σας, δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς άλλη χειρουργική επέμβαση.

Είναι σπάνιο βέβαια για μια γυναίκα χωρίς να προηγηθεί η διάταση με το expander , να προηγηθεί απευθείας τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης.  

Η απώλεια ενός μαστού είναι μια δύσκολη εμπειρία, αλλά δεν πρέπει να επιμείνετε στην μονιμότητά της.