Λιποαναρρόφηση & Λιπογλυπτική

Λιποαναρρόφηση ονομάζεται η χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης τοπικού πάχους (λιποκυττάρων) από κάποια πάσχουσα περιοχή του σώματος. Πρέπει να τονιστεί ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους. Η επέμβαση σμιλεύει το σώμα σας, εξαλείφει ανεπιθύμητες αποθήκες από τους γλουτούς, τους γοφούς, την κοιλιακή χώρα και τα πλαϊνά, τους μηρούς, από τις γάμπες, τους αστραγάλους, το γόνατο, το στήθος (συμπεριλαμβανομένου του ανδρικού στήθους για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας), την πλάτη, τα χέρια και το λαιμό. Η λιποαναρρόφηση συχνά συνδυάζεται και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως λιπομεταφορά ή αλλιώς λιπογλυπτική για να δημιουργήσει ένα επιθυμητό περίγραμμα σώματος και αποτελεί την βασίλισσα των αισθητικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο.

Πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της λιποαναρρόφησης;

 • Αν έχετε εντοπισμένες περιοχές  λίπους που είναι δυσανάλογες  με το υπόλοιπο σώμα σας.
 • Αν θα θέλατε πιο κολακευτικό  περίγραμμα σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας.
 • Αν ελαστικότητα του δέρματός σας είναι ικανοποιητική (δεδομένου ότι η λιποαναρρόφηση αφαιρεί το λίπος, αλλά δεν συσφίγγει το δέρμα. Για το τελευταίο συστήνεται Thermage).

Κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης από τον Δρ Κωνσταντόγλου ο ίδιος θα σας υποδείξει τα υπέρ και τα κατά.

Θα σας γνωστοποιήσει πως τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεαστούν από την αύξηση βάρους, τη γήρανση ή την εγκυμοσύνη και πως η  λιποαναρρόφηση δεν έχει ως στόχο να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας ή το χαλαρό δέρμα, αλλά την απομάκρυνση του τοπικού πάχους.

Μπορεί να χρειαστεί να σας συμβουλέψει να χάσετε  βάρος για να απολαύσετε περισσότερα τα οφέλη της λιπαναρρόφησης.

Είμαι ιδανικός υποψήφιος για λιποαναρρόφηση;

Για ορισμένα άτομα, η διατροφή και η άσκηση δεν τους έχει βοηθήσει να απαλλαγούν από το επίμονο τοπικό πάχος. Οι παρακάτω είναι μερικοί συνήθεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε  λιποαναρρόφηση:

 • Έχετε ελάχιστη  περίσσεια δέρματος και  καλή ελαστικότητα. Η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος με την ηλικία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης, αλλά αν το δέρμα σας διατηρεί την ελαστικότητά του , η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί αντένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση της λιποαναρρόφησης.
 • Έχετε εντοπισμένες αποθήκες λίπους στην κοιλιά, τα χέρια, τους μηρούς ,το λαιμό, οι οποίες μπορεί να είναι  αποτέλεσμα της κληρονομικότητας και δεν εξαφανίζονται με την άσκηση και τη διατροφή.
 • Έχετε σταθερό βάρος σε γενικές γραμμές. Αν σκοπεύετε να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του βάρους σας ή ακόμα ενδέχεται να αυξηθεί για παράδειγμα, λόγω της εγκυμοσύνης,  δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποβληθείτε σε λιποαναρρόφηση.
 • Λάβετε υπόψη ότι η λιποαναρρόφηση δεν εξαλείφει την κυτταρίτιδα  και δεν μπορεί να συσφίξει το χαλαρό δέρμα. Ο Δρ Κωνσταντόγλου θα είναι σε θέση να συστήσει άλλες θεραπείες για τη βελτίωση αυτών των συνθηκών όπως πχ μεσοθεραπεία σώματος για το πρώτο και Thermage για το δεύτερο.

Με  θετική στάση και ρεαλιστικές προσδοκίες, είστε πιθανά ένας ιδανικός  υποψήφιος για τη επέμβαση της λιποαναρρόφησης.

Πώς γίνεται η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί το λίπος από το σώμα σας χρησιμοποιώντας μια ειδική κάνουλα η οποία εισάγεται μέσω μικρών περικοπών στο δέρμα. Ο πλαστικός χειρουργός μετακινεί αυτή την κάνουλα  κάτω από το δέρμα σας για να στοχεύσει  στις αποθήκες λίπους  και στη συνέχεια να αναρροφήσει το λίπος προς τα έξω Υπάρχει μια ποικιλία από τεχνικές που διευκολύνουν την λιποαναρρόφηση. Ο Δρ Κωνσταντόγλου χρησιμοποιεί την κλασσική λιποαναρρόφηση και την λιποαναρρόφηση με VASER.

Στην κλασσική λιποαναρρόφηση ο Πλαστικός Χειρουργός πραγματοποιεί χειρονακτικά την επέμβαση και με ρυθμικές κινήσεις στις περιοχές του λίπους διαλύοντας το και έπειτα αναρροφώντας το.

Το αποτέλεσμα είναι οριστικό εφόσον έχει επιτευχθεί οριστική καταστροφή των λιποκυττάρων.

Στην λιποαναρρόφηση με το σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα VASER  μια υπερηχητική κάνουλα διασκορπίζει ομοιόμορφα  ενέργεια, διασπά το λίπος και έπειτα το απομακρύνει. Στην ουσία τα υπερηχητικά κύματα που μετατρέπουν το στερεό λίπος σε υγρό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά της μεθόδου που προσδίδει ευκολία στα πιο δύσκολα σημεία χωρίς να προκαλούνται κακώσεις στους γύρω ιστούς και μειώνοντας έτσι θεαματικά τυχόν οιδήματα και αιματώματα.

Να γνωρίζετε ότι η υπερβολική αφαίρεση λίπους πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ασυμμετρίες, «λακκούβες» στο δέρμα. Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο κλινικής  με γενική ή τοπική αναισθησία και μέθη παρουσία αναισθησιολόγου, και δεν απαιτείται παραμονή του ασθενούς στην κλινική.

Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί λιπογλυπτική. Λιπομεταφορά δηλαδή του λίπους που αναρροφήθηκε, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας και φυγοκέντρισης, σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη όπως σε ρυτίδες του προσώπου, στα χείλη, στους γλουτούς για εφέ βραζιλιάνικης όψης, σε ουλές, αλλά και στο στήθος έναντι των ενθεμάτων σιλικόνης.

Μύθοι για την Λιποαναρρόφηση:

 • Λιποαναρρόφηση σημαίνει αδυνάτισμα & απευθύνεται σε άτομα παχύσαρκα. Όχι, η λιποαναρρόφης απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να απαλλαγούν από το τοπικό λίπος.
 • Αν δεν προσέχω την διατροφή μου θα παχύνω ξανά στα σημεία. Όχι, μετά την καταστροφή των λιποκυττάρων δεν θα παχύνετε στα συγκεκριμένα σημεία. Ακολουθώντας όμως μη υγιεινό τρόπο ζωής, ενδέχεται να πάρετε βάρος σε άλλα σημεία.
 • Πρόκειται για μια επώδυνη επέμβαση. Όχι, η λιποαναρρόφηση & λιπογλυπτική είναι από τις πλέον ανώδυνες επεμβάσεις.
 • Η λιποαναρρόφηση εξαφανίζει την κυτταρίτιδα. Όχι, η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με άλλες μεθόδους όπως η μεσοθεραπεία σώματος, το LPG ή συνδυασμός και τον δύο.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

“Ξαναφόρεσα προπέρσινο παντελόνι γιατρέ. Πόσα ευχαριστώ να γράψω. Φοβερή όλη η ομάδα!”

Μαίρη, 39 ετών

“Πήγα για κοιλιοπλαστική αλλά χρειάστηκα τελικά απλή λιποαναρρόφηση. Ένα πράγμα θα γράψω: Ηθικός γιατρός. Εκπληκτικός επιστήμονας.”

Γιάννης, 49 ετών